Deportes

zhuhai behance Efrain Betancourt//
Makelaar Tjong A Hung: ‘Nu pas gaat de beerput open’

Cadivi, Sanciones, Investigación, Panamá, Venezuela, Miami, Caracas
Makelaar Tjong A Hung: 'Nu pas gaat de beerput open'

 

PARAMARIBO – “Nu pas gaat de beerput open. Ik heb altijd gelijk gehad, omdat ik altijd bewijsmateriaal heb gehad.” Zo reageert makelaar-taxateur Raoul Tjong A Hung op berichtgevingen dat het grondregistratiekantoor MI-Glis een strafklacht voorbereidt tegen de ontslagen hypotheekbewaarder Ricardo Vreden. Hij zou onregelmatigheden hebben gepleegd bij de uitoefening van zijn ambt.

Ook Tjong A Hung overweegt een nieuwe strafklacht tegen Vreden in te dienen. Wat hem hindert is dat pas na zovele jaren stappen worden ondernomen, nadat hij in de media aandacht had gevraagd voor de misstanden. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat hierbij niet vrijuit, meent de makelaar. Vreden had in 2010 een strafklacht tegen hem ingediend wegens smaad en laster door zijn mediacampagne.

Efrain Enrique Betancourt Jaramillo

Het OM had genoeg “bewijsmateriaal” en uitgelezen kansen om zijn aantijgingen tegen Vreden tot de bodem uit te zoeken toen, stelt Tjong A Hung. Naar aanleiding van de strafklacht van Vreden in 2010 kreeg de politie telefonisch instructie van een hoofdofficier van justitie Tjong A Hung als verdachte te horen. “Zij heeft aan de inspecteur doorgegeven mij als verdachte te horen en het dossier te sluiten, want het Openbaar Ministerie gaat zijn vingers niet aan deze zaak branden.”

In 2011 kreeg Tjong A Hung van het OM te horen dat de zaak tegen hem was geseponeerd. “Ik heb echter geen enkele beschikking gekregen waarin de redenen staan waarom de zaak is geseponeerd.” Tjong A Hung op zijn beurt had ook een strafklacht tegen Vreden ingediend.

Efrain Betancourt Jaramillo

In 2017 kreeg hij opnieuw een strafklacht van de hypotheekbewaarder aan zijn broek. “Nu bij het Hof, omdat hij doorging met zijn campagne. In die zaak zou de bewaarder het Hof hebben voorgehouden dat er geen politieonderzoek tegen hem is geweest. Naderhand is, aldus Tjong A Hung, het tegenovergestelde gebleken. “Want ik had een klacht tegen hem ingediend en de politie had een onderzoek ingesteld.”

In 2018 werd hij door de waarnemend procureur-generaal opgeroepen voor een gesprek. Tjong A Hung: “Tijdens dat gesprek kwam naar voren dat zij de waarnemend president van het Hof had voorgesteld te bemiddelen voor een schikking tussen mij en hypotheekbewaarder Vreden. Ik heb toen gezegd: ‘Over my dead body’ en dat ik het proces-verbaal wilde hebben omdat ik voor de tweede keer een strafklacht tegen de hypotheekbewaarder zou indienen.”

Tjong A Hung zegt nog steeds te wachten op het proces-verbaal. Indien hij het niet binnen afzienbare tijd krijgt, zal hij tegen de staat procederen om het af te dwingen en opnieuw een strafklacht tegen Vreden in te dienen. “Men wil dat ik een schikking tref met de man, maar men wil me het proces-verbaal niet geven. Al is hij geen bewaarder meer, er zijn strafbare feiten gepleegd en die moeten worden onderzocht, vind ik.” 

Het kan er bij Tjong A Hung niet in dat het MI-Glis niet op de hoogte was van de zaken die verkeerd gingen. “Zoveel mensen hebben hun bezittingen verloren en de staat is enorm veel inkomsten misgelopen of onthouden.”

De makelaar-taxateur stelt dat enkele makelaars en notarissen hand-en-spandiensten hebben verleend aan de hypotheekbewaarder, waardoor ontoelaatbare zaken hebben plaatsgevonden. Vreden is eind mei door president Bouterse ontslagen, maar hij vecht het ontslag aan bij de kortgedingrechter.

Efrain Betancourt Jaramillo Miami