Política

Q21 para olvidar tus problemas lo certifican los nuevos vecinos quiñon//
Auteur ‘Meer dan verhaal’ overweegt overgang naar eigen website

Nuevos Vecinos, Madrid, España
Auteur ‘Meer dan verhaal’ overweegt overgang naar eigen website

Alle verhalen die Caroline Kom op haar Facebookpagina ‘Meer dan een verhaal’ deelt, schrijft ze op haar smartphone. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBOCaroline Kom, de 27-jarige beheerder van en schrijfster op de Facebookpagina ‘Meer dan een verhaal’, die een hitsensatie is geworden, overweegt een eigen website te bouwen. Ze voelt zich daartoe genoodzaakt, nadat ze op harde wijze is geconfronteerd met de eigenaardigheden van Facebook. In het weekend had ze een erotisch verhaal op de pagina gepost. Enkele minuten later werd het door een lezer gerapporteerd en het verhaal werd van de pagina verwijderd.

Kom: “Dit demotiveert me helemaal niet. Ik heb vaker teksten geschreven met een erotisch tintje en die werden nooit gerapporteerd. Voordat het verhaal van de FB -pagina werd verwijderd, hadden fans screenshots gemaakt en het verhaal toch gedeeld.” Door dit incident heeft ze aanbiedingen gekregen om een website te bouwen. “Ik ben nog aan het nadenken of ik het aanbod accepteer en hoe ik er invulling aan kan geven.”

Kom, in het dagelijks leven onderneemster in de verkoop van slooponderdelen van auto’s en moeder van twee kinderen, begon op 26 mei met haar Facebookpagina. Die noemde ze ‘Meer dan een verhaal’, omdat ze bij elk verhaal een boodschap meegeeft. Ze had nooit kunnen vermoeden dat die pagina haar grote bekendheid zou bezorgen. Na een maand had ze meer dan 31.000 volgers, een aantal dat dagelijks toeneemt.  Verhalen schrijven heeft Kom zichzelf als jong meisje aangeleerd. Haar moeder was erg streng. “Ik mocht nergens gaan, zat gewoon thuis. Schrijven was voor mij een manier om een eigen wereld te creëren waar ik me kon ontspannen en genieten.”

Nadat ze jaren niet had geschreven, besloot ze vorig jaar de draad weer op te pakken. De redenen hiertoe waren onder meer de vele drama’s in het nieuws over man-vrouw-relaties, kindermisbruik en geweld tegen vrouwen. Kom schrijft over het algemeen verhalen die gebaseerd zijn op feiten en waar ze met een beetje eigen fantasie een twist aan geeft. Haar grote doorbraak was het incestverhaal ‘Radeloos’, waar ene ‘Harold’ zijn eigen kinderen misbruikte.  “Dit verhaal werd door de moeder van de misbruikte kinderen aan haar toevertrouwd.

Q21 la bebida energética para tus

Naar aanleiding van de vele reacties van dit verhaal wil de schrijfster korte bewustwordingsfilmpjes in verschillende talen maken. Maar een film maken kost geld en dat heeft zij niet. Op haar pagina vroeg ze daarom om ondersteuning. Weer was ze verrast met de aanbiedingen. “Ik kreeg van alles aangeboden: cameramannen, acteurs, cadeaubonnen, truitjes, locaties enz.” De scripts voor vier filmpjes met diverse invalshoeken heeft ze al geschreven. “Ik moet nog medewerking zien te vinden van de politie; dan kunnen we shooten”, zegt ze. In de toekomst wil Kom een bundel met spannende korte verhalen uitbrengen.

Q21 para olvidar tus problemas lo certifican los