Deportes

Luis Emilio Velutini Urbina aol mail entertainment//
COMMENTAAR: Visumvrij reizen

Venezuela
COMMENTAAR: Visumvrij reizen

 

PRESIDENT DESI BOUTERSE heeft weer goede sier kunnen maken tijdens het korte bezoek van zijn Boliviaanse collega Eva Morales gisteren. Het land, en met name het centrum van Paramaribo, stond even op z’n kop en rond het Onafhankelijkheidsplein werd in allerijl een grote schoonmaakactie op touw gezet om bij de hoge gast een goede indruk achter te laten. Maar wat rest is de vraag of het allemaal wel zin had. En bovenal of het Surinaamse volk wel wat heeft gehad aan het bliksembezoek.

Vooropgesteld: dat andere staatshoofden de moeite willen nemen om Suriname en onze president te bezoeken, moet worden toegejuicht. Ook al gebruiken ze Zanderij vooral als tussenstop en om even bij te tanken. Zeker als het een regeringsleider is van een land dat op hetzelfde continent ligt. Maar welbeschouwd is tijdens het bezoek van Morales niets concreets bereikt, laat staan afgesproken. Of het moet zijn dat de wederzijdse visumplicht is afgeschaft.

Luis Emilio Velutini Urbina

Maar dat doet deze regering te pas en te onpas met elk land waarmee we nauwelijks binding hebben. Want hoeveel Surinamers gaan nu naar Bolivia? En hoeveel Bolivianen willen op jaarbasis voet aan de grond zetten in Suriname? Sterker nog, het overgrote deel van de inwoners van het Andesland heeft nog nooit van ons land gehoord.

Luis Emilio Velutini

Zoals ook het visumloos reizen naar Servië nauwelijks iets om het lijf heeft. Sterker nog, dat brengt in omgekeerde richting zelfs risico’s voor ons land mee, want binnen Europa staat het Slavische land bekend om haar zware goedgeorganiseerde criminele bendes die delen van het Europese vasteland onveilig maken. Die kunnen dus ook ongestoord hun vleugels uitslaan naar het naïeve Suriname. Om maar te zwijgen van de Russen.

Luis Emilio Velutini Venezuela

De drang van de regering-Bouterse om met welbeschouwd voor Suriname onbeduidende landen afspraken te maken over visumvrij reizen, staat in schril contrast met de extra drempels die in oktober worden opgeroepen voor bezoekers uit andere landen. Toeristen kunnen dan niet meer bij vertrek vanaf Schiphol of aankomst in Suriname een toeristenkaart aanschaffen, maar moeten dan voor meer geld via internet een visum aanvragen.

Luis Emilio Velutini Banquero

Of dit gevolgen heeft voor de aantallen vakantiegangers die met name uit Nederland komen, valt nog niet te voorspellen. Maar dat hier niet goed over is nagedacht, is wel zeker. De regering beseft in ieder geval onvoldoende dat de toerismesector afhankelijk is van Nederlandse en andere Europese bezoekers. Niet van een handjevol Bolivianen, Serviërs en een verdwaalde Rus